CLUB - GEWELDIGE EN FIERE HISTORIEK
Net zoals nu bestonden er in Rijkevorsel rond 1920 verschillende voetbalploegen: nu café-ploegen, toen "gebuurten" ploegen. Eén ervan F.C.Rijkevorsel was in 1924 zelfs aangesloten bij de Kempische Voetbalbond. In 1926 werd in Rijkevorsel een nieuwe club opgericht, F.C. Zwarte Leeuw. De club sloot aan bij de K.B.V.B. en kreeg het stamnummer 1124. De club verbleef tot 1974 in de provinciale reeksen.
Op 28 februari 1971 wordt voor de eerste maal gevoetbald op het nieuwe terrein aan de Helhoekweg, tegen Rochus Deurne: eindstand 3-0. Gedurende het 13-jarig verblijf in bevordering behaalden de Leeuwen vijf maal een tweede plaats, drie maal een derde, één vierde,één vijfde,één zesde en één zevende plaats.
En dan... in het seizoen '86-'87 was het raak, met slechts 41 punten werden we kampioen waar voordien 45,48 en zelfs 50 punten onvoldoende waren. Iedereen herinnert zich het eerste seizoen in derde nationale de nek aan nek race met Germinal tot de laatste speeldag. Germinal won zijn wedstrijd en Zwarte Leeuw speelde gelijk. Germinal behaalde 51 punten, Zwarte Leeuw 50. Het volgende seizoen speelden we wel kampioen met zes punten voorsprong op Heist. De deur naar tweede nationale stond open. Ook de jeugdwerking begon te groeien en te groeien. Spelers van omliggende dorpen vonden hun weg naar de jeugdwerking van Zwarte Leeuw en spelers uit eigen dorp kregen kregen alle kansen om te spelen tegen droomploegen.
Als kleinste gemeente in de Liga bleef Zwarte Leeuw iedereen verbazen. Ze eindigden derde en behaalde de eerste periodetitel. De eindronde werd gespeeld met Boom, Lommel en Genk. Op donderdag 31-05-90 moest de laatste wedstrijd tegen Genk uitsluitsel brengen over de tweede stijger naar eerste nationale. Genk won maar ondanks dit verlies was het een memorabele dag voor Rijkevorsel en de ganse Zwarte Leeuw familie. In het daaropvolgend seizoen werd het stadion, genoemd naar één van zijn bezielers "Louis Van Roey", uitgebouwd tot 8.000 plaatsen waarvan 4.700 overdekt en 678 zitplaatsen.
Maar zoals er ergens geschreven staat: "na zeven vette jaren komen er zeven magere jaren" viel dit ook Zwarte leeuw te beurt. We speelden nog wel drie jaar in tweede nationale, maar dat heeft ons veel zweet en nog meer geld gekost. Na drie jaar in derde nationale speelden we terug waar we in 1987 vertrokken waren. Het arrest "Bosman" heeft de club vele miljoenen gekost. Vele aangekochte spelers konden gratis weg.
Dankzij de inzet van het huidige bestuur kon de vrije val naar de provinciale reeksen worden voorkomen en werd de club heropgebouwd. Het seizoen 2000-2001 speelde Zwarte Leeuw met 29 ploegen in competitie, waaronder voor de eerste maal een damesploeg.
Na enkele moeilijke jaren aan de staart van Vierde Klasse, gebeurde het dan toch uiteindelijk. Wat de allerlaatste match van het seizoen 2006 – 2007 gebeurde had niemand voor mogelijk gehouden. Zwarte Leeuw degradeerde terug naar de Provinciale Reeksen. De ontgoocheling was enorm. Maar er werd niet bij de pakken stilgezeten.
Dit resulteerde met het behalen van de eindronde in het seizoen 2007-2008 op het allerlaatste nippertje (laatste match tegen Vlimmeren) en ondanks een periode met vele gekwetsten in de kern. Ook hier werd het weer spannend en in de laatste wedstrijd op KFC Wilrijk viel dan de beslissing. Zwarte Leeuw zou nog minstens één seizoen in provinciale blijven.
Door het aantrekken van een uitgebreide kern met kwalitatief goede voetballers (en de terugkeer van de broertjes Van Der Linden), werd het seizoen 2008-2009 gestart met een duidelijke boodschap van onze voorzitter Sooi Bevers “Promotie naar Bevordering”. Ondanks een slechte start, werden toch twee periode titels behaald en werd er weer kwalitatief en attractief voetbal gebracht. De kampioenstitel ging uiteindelijk naar Oosterzonen maar in de eindronde tegen FC De Kempen (3 – 0 winst en 1 – 2 winst) werden knappe resultaten gehaald. De uiteindelijke beslissing viel dan weer tegen Wijnegem, in de competitie niet één van de gemakkelijkste, maar met een winst op Wijnegem met 1 - 3 was de toon voor een namiddag voetbal gezet. Met een thuiszege van 4 – 0 was het dan eindelijk raak : promotie naar Vierde Klasse is terug een feit.
Ook in de finale van de Beker van Antwerpen werd een mooi resultaat gehaald. Nipt werd er verloren met strafschoppen tegen Nieuwmoer (3-3 ; 2-4 strafschoppen).
Het huidige KFC Zwarte Leeuw kenmerkt zich door gezonde ambitie en gezond realisme. De club en het clubbestuur houdt de voetjes op de grond en streeft er naar gezond te zijn. Op basis van deze gezondheid wil de club verder bouwen aan de toekomst met de jeugdwerking, de Leeuwenacademie, als speerpunt. De toekomst van de club ziet er ambitieus uit, ziet er gezond uit.
Ook in de beker van België heeft Zwarte Leeuw altijd een mooie bladzijde geschreven.
In het seizoen 1983-1984 versloeg Zwarte Leeuw Beerschot met klinkende 0-4 cijfers. In de daarop volgende wedstrijd, de 1/8 finale verloor Zwarte Leeuw met 2-1 op het terrein van SK Lierse. Op 5 minuten van het einde was de stand nog steeds 1-1. Ook in het seizoen 1988-1989 zorgde KFC Zwarte Leeuw voor een onvergetelijke campagne: 1/64 finale: winst tegen Deinze met 5-2. 1/32 finale: winst tegen Berchem 2-1 1/16 finale: winst tegen Genk met 3-1 In de 1/8 finale met heen- en terugwedstrijden botste men op R.Antwerp FC. De heenwedstrijd eindigde op 1-1. De thuiswedstrijd (op het terrein van Lierse) eindigde op 0-0. Zwarte Leeuw was geplaatst !!! In de 1/4 finale kwam men het Europese KV Mechelen tegen. Weer op het terrein van Lierse speelde Zwarte Leeuw 1-1, doch in de terugwedstrijd werd onze club met droge 5-0 cijfers huiswaarts gestuurd, maar iedereen kon trots zijn op wat dat kleine ploegje uit het verre kempen had verwezenlijkt.
Ook het seizoen 2005-2006 heeft nog een keertje gezorgd voor Bekernieuws. Na de uitschakeling van Lyra (0-2), thuis tegen Sporting St. Gillis Waas (winst 3-1), en thuis tegen St. Niklaas (winst 3-0 wat niemand verwachtte) belandde de leeuwen in de 1/8 ste finale. Met de trekking thuis tegen AA Gent was de sfeer voor een avondje voetbal in het Louis van Roeystadion als vanouds weer even terug: veel volk, Bengaals vuurwerk (mocht eigenlijk niet), luide kreten. Het mocht alleen niet baten, met een verlies van 0-3 was het bekeravontuur voorbij.
Wist je dat ...
- De eerste voorzitter en tevens bedenker van de naam 'Zwarte Leeuw' wijlen de heer Jeroom Hellings was.
- Voor het eerste stel voetbalshirts, kousen en een bal zorgde het bestuur door een wekelijkse bijdragen te betalen. De zwarte broekjes werden gemaakt door Frans Van Hemeldonck (Suske Paus) voor de prijs van 5,5 BEF (geen euro). Voor de voetbalschoenen zorgden moeder Gabriels, deze trok naar Turnhout markt en kocht er 11 paar werkschoenen.
- In 1959 werd Jan Kemland getransfereerd naar den Antwerp. Jan speelde zijn eerste wedstrijd voor Antwerp voor eigen publiek op 17 mei 1959 tegen Ajax Amsterdam. Uitslag 2 - 3.
- Gustaaf Smolderen de topscoorder is met 153 doelpunten. In het seizoen 1963-'64 maakte hij er liefst 46 in 28 wedstrijden.
- Danny Van Den Eynden recordhouder is wat betreft het aantal gespeelde wedstrijden voor Zwarte Leeuw : namelijk 455.
- Zwarte Leeuw de Pappaert beker gewonnen heeft met 32 opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag.
- Luc Donckers bij Zwarte Leeuw 50 wedstrijden heeft gespeeld zonder nederlaag. Wanneer de Leeuwen toch eens verloren, was Luc gekwetst, ofwel geschorst.
- Onder het initiatief van Cois De Beuckelaer in 1986 een supportersclub wordt opgericht, eerst onder de naam 'Polleke Van Dooren', daarna 'Zwarte Leeuw'. Dank u wel aan alle trouwe leden voor de wekelijkse aanwezigheid.
- KFC Zwarte Leeuw een eigen plaat heeft met twee steengoede nummers?
- De meeste weetjes komen uit het archief van Frans Fleerakkers waarvoor onze hartelijke dank.
Er zullen ongetwijfeld nog een heel aantal mooie bladzijden worden geschreven in het Leeuwenboek de komende jaren.